Heart to Heart Soul to Soul

Yin Yoga 

Yin Yoga is een vrouwelijke, verborgen, verkoelend, onbeweeglijk, neerwaartse en diepgaande energie. De Yang energie is mannelijk, zichtbaar, licht, beweeglijk, opwaarts en oppervlakkig. De meeste yogavormen hebben een Yang energie. Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en wij hebben beide energieën nodig om in balans te blijven.  Als je naar het welbekende Yin-Yang symbool kijkt, zie je dat de witte druppel een zwarte stip heeft en de zwarte druppel een witte stip. De druppels lijken in de cirkel met elkaar verstrengeld. De zwarte druppel staat voor de yin-chi en verwijst naar donkerheid, zaken die minder goed zichtbaar zijn en niet aan de oppervlakte liggen. De witte druppel staat voor de Yang, de lichtere, zichtbare en wat luchtige kant van het leven. De cirkelvorm waarin de druppels liggen verwijst naar de cyclus van het leven en eenheid. 

Yin Yoga is een stille yogavorm, je komt rustig in een houding en de asana’s worden drie tot vijf minuten aangehouden, dat kan zittend of liggend zijn.  Het bindweefsel wordt langzaam gerekt, gehydrateerd en gewrichten worden soepeler. Bindweefsel heeft een andere structuur dan spieren en het is belangrijk om daar anders mee om te gaan. Spieren kunnen snel, heftig en kort bewegen, omdat ze zo beweeglijk zijn (Yang) en zij bevatten ze ook meer bloed. Bindweefsel daarentegen is minder beweeglijk (Yin) en bevat minder bloed, de structuur kan je beschouwen als een soort matrix, een raamwerk. Door op een zachte manier te stretchen van de spieren komen spanningen en stress los die in de spieren vastzitten. Op deze manier creëer je vanzelf ruimte in het bindweefsel en de gewrichten. 

Het bindweefstelsel zit overal in ons lichaam, het ondersteunt, verbindt, beschermt onze organen en geeft het lichaam structuur. Yin Yoga is niet alleen een fysieke yoga, maar geeft je ook ruimte om naar binnen te keren,  om te kijken wat er in je hoofd en hart leeft. Je hebt ruim de gelegenheid om je gedachten en gevoelens te observeren.

Yin yoga kan helpen om meer op je eigen gevoel te vertrouwen en te luisteren naar je lichaam. Je kan dan leren om op die manier goed onderscheid te maken tussen pijntjes en echte pijn, emotionele pijn, pijn door stress of spanning, pijn door ziekte. 

Yin is Maanenergie

Yin Yoga stimuleert een goede doorstroming van prana (levensenergie) via de meridianen (energielijnen) in het lichaam en de doorbloeding. Elke meridiaan is tweemaal aanwezig in het lichaam, in de vorm van paren, Yin-Yang. De yinlijnen lopen van beneden (aarde) naar boven (hemel) langs de voorkant en binnenzijde van ons lichaam. De yanglijnen lopen van boven (hemel) naar beneden (aarde) langs de achterkant en buitenzijde van ons lichaam, tenzij anders aangegeven. De centrale energielijn is “sushumna” die zich in de wervelkolom bevindt. Deze lijn is verbonden met alle zeven chakra’s in de wervelkolom. De nadi “Ida” aan de linkerkant van het lichaam en wordt geassocieerd met de maanenergie en aan de rechterkant de nadi “Pingala”  met als associatie de energie van de zon.
Al de energiebanen in het lichaam zijn met elkaar verbonden. De prana die via deze meridianen door je lichaam stroomt heeft een positief effect op de gezondheid van je organen, immuunsysteem en je emotionele gesteldheid. 

Tegenwoordig heeft men een druk bestaan, waar de energie van Yang vaak overheersend is. Yin Yoga kan je helpen om je balans weer terug te vinden. Bovendien mensen met stug bindweefsel zullen baat hebben met deze yogavorm door het bindweefsel beweeglijker te maken, maar ook om de ontspanning, stilte en rust weer terug in je lichaam en geest te vinden door Yin Yoga.

𝓞𝓶 𝓢𝓱𝓪𝓷𝓽𝓲 𝓢𝓱𝓪𝓷𝓽𝓲 𝓢𝓱𝓪𝓷𝓽𝓲𝓱𝓲

Silence

My Passion is to share my love for Yoga and Dance, all my Experiences, Knowledge and Wisdom. Explore and get inspired to awaken in your Power and Soulsdestiny. Feeling the flow of Joy, Lovefulness and Gratitude for Life itself. 

Brigitte