Heart to Heart Soul to Soul 

Hatha Yoga


Betekenissen Hatha


Het woord Hatha kan verschillende betekenissen hebben en op veel manieren geïnterpreteerd worden. Hatha Yoga is een methode die de energie van de zon en de maan verenigt om de Kundalini te laten opstijgen. ‘Ha’  is de zon, het actieve, het mannelijke, Yang en ‘Tha’ is de maan, het kalme, het vrouwelijke Yin. De zon en de maan in de Hatha verwijzen naar de energiekanalen  ‘de nadi’s’ . Een andere betekenis van het woord Hatha is ‘krachtig’ , dit verwijst naar de fysieke en krachtige Asana’s die tijdens de Hatha Yoga beoefend worden. Vroeger werd het ‘krachtig’ genoemd omdat het vooral een practice van de geest was,  fysieke houdingen waren er nauwelijks met uitzondering van de zittende meditatiehoudingen. ‘Krachtig’ kan ook verwijzen naar de kracht/ energie/ discipline die nodig is om vooruitgang te boeken.In het bijzonder is Hatha Yoga een methode om het hogere en het lagere zelf te neutraliseren. Door het regelen van de ademhaling wordt de zon/maanenergie van de prana (levensenergie) die door het hele lichaam circuleert, geregeld. Het beheersen van de ademhaling en het denken moet samengaan met het beoefenen van de verschillende lichaamshoudingen. Hatha yoga is een zuiverende wetenschap die de nadruk legt op het belang van de fysieke ervaring. Hatha Yoga probeert het dualisme in onszelf niet te overwinnen door het lichaam te onderdrukken, maar door de mens in het goddelijke te veranderen. Het lichaam werd gezien als een middel voor deze transformatie. 

Prana or Breath

Een belangrijk onderdeel van de Hatha Yoga is pranayama, de ademhaling. Dit is de effectiefste manier om de levenskracht onder controle te krijgen. Pranayama zuivert de subtiele energiebanen of nadi’s in het lichaam en brengt ze in balans. De drie belangrijkste nadi’s zijn: de centrale baan ‘sushumna’  met aan de linkerkant van het lichaam de baan ‘ida’, die in verband staat met de maan en rechts de baan ‘pingala’,, die in verband staat met de zon. Ook van belang zijn de chakra’s, de energiewielen of centra’s op punten langs de ruggengraat waar de ida en pingala nadi’s elkaar kruisen. Deze drie nadi’s komen samen onder aan de ruggengraat waar Kundalini, ook wel de godin Shakti genoemd, opgekruld als een slang ligt te rusten. Het is de bedoeling om de linker- en rechterstromen naar de middelste baan te brengen. Na veel oefenen ontwaakt de Kundalini en wordt door de centrale baan omhoog getrokken, met als resultaat dat de levenskracht wordt gebruikt voor de transcendentie. Hatha yoga kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. 

Yoga poses

Bekende en populaire Hatha Yogahoudingen zijn De Zonnegroet (Sūrya namaskāra), De Maangroet (Chandra namaskāra), De Plank (Phalakasana)  De Neerwaartse Hondhouding ( Adho Mukha Svanasana), Zijwaartse Hoekhouding (Utthita Parsvakonasana), Janu Sirsasana (hoofd-knie beweging) en de Maansikkelhouding (Anjaneyasana).

Flexibiliteit & Kracht

Hatha yoga ontwikkeld kracht en flexibiliteit, optimaliseren van de ademhaling, meer energie, focus, intuïtie, en verbinding. Body, Mind en Spirit worden met elkaar verbonden, maar ook de verbinding met alles om ons heen.


𝓟𝓻𝓪𝓷𝓪-𝓿𝓻𝓽𝓽𝓲-𝓷𝓲𝓻𝓸𝓭𝓱𝓪𝓱       

Breath Deep

My Passion is to share my love for Yoga and Dance, all my Experiences, Knowledge and Wisdom. Explore and get inspired to awaken in your Power and Soulsdestiny. Feeling the flow of Joy, Lovefulness and Gratitude for Life itself. 

Brigitte